Baksels
Het bakken van cakes en taarten is een activiteit die ik meestal na de zomer wat meer ga oppakken. In de zomer is er genoeg werk op de tuin en worden de meeste jams gemaakt. Daarnaast zijn de herfst en de winter gevoelsmatig betere maanden om zoete baksels de oven in en uit te schuiven.
Voor een deel van de taarten en cakes gebruik ik de oogst uit eigen tuin zoals courgette, appels, pruimen en zomerfruit zoals bessen, aardbeien en frambozen. De recepten haal ik uit kookboeken, ik heb een enorme stapel met boeken over zoete baksels waar van ik nog lang niet alle recepten heb gemaakt, van Instagram, Facebook, uit tijdschriften, van tv, via via. Kortom, als het me iets lijkt, bewaar ik het recept tot ik het een keer heb uitgeprobeerd. En soms moet dat uitproberen meerdere keren herhaald worden met wat kleine aanpassingen, tot ik tevreden ben met het resultaat.
De cakes en taarten die ik via de site verkoop worden vers geleverd. De bestelling moet dan wel minimaal een week vooraf gedaan worden. Zie de betreffende productpagina voor meer informatie. Sommige cakes kunnen worden ingevroren zonder dat ze na het ontdooien hun smaak verliezen of er qua uiterlijk minder smakelijk uit gaan zien. Deze cakes kunnen ook vanuit de diepvries worden geleverd. Ze zijn dan op kortere termijn te leveren, mits beschikbaar. Deze zijn al gesneden en zo ingevroren dat de plakjes los uit de diepvries gehaald kunnen worden als tussendoortje of traktatie voor bij een onverwachtse of geplande visite.
Courgettecake
Deze cake heb ik een keer op een foodblog gevonden. Het recept Zucchini Bread komt oorspronkelijk uit Bake van Rachel Allen.
Ik maak de cake met minder suiker dan in het oorspronkelijke recept, ik vind hem zoet genoeg.
Ook lekker als tussendoortje in plaats van een mueslireep.
De cake is maar een deel van het jaar vers te bestellen. Alleen in de maanden dat biologische Nederlandse courgettes te krijgen zijn, of natuurlijk uit de moestuin te halen zijn. Wie weet ligt er in de andere maanden nog wel iets in de vriezer. Deze cake blijft ook na het ontdooien smaakvol en in vorm.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam baksel | courgettecake |
| Ingrediënten | Tarwebloem, baksoda, bakpoeder, zonnebloemolie, ei, walnoot, zout, diverse specerijen |
| Aantal plakken | 16 lage plakken of 12 hogere plakken |
| Prijs | €9,00 |
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam baksel | courgettecake |
| Ingrediënten | Tarwebloem, baksoda, bakpoeder, zonnebloemolie, ei, walnoot, zout, diverse specerijen |
| Aantal plakken | 16 lage plakken of 12 hogere plakken |
| Prijs | €9,00 |
Nieuwe smaken
Komende maanden wil ik eens gaan kijken met welke baksels ik de site kan gaan verrijken.
In februari 2025 heb ik een actie voor de oefenwoning georganiseerd. Dat is een ruimte in de nieuwe locatie van Rijndam Revalidatie, waar kinderen met hun ouders woonaanpassingen en hulpmiddelen kunnen uitproberen. Ik had er een proefwoning voor gemaakt, een houten huis met daarin verschillende cakes die per plak werden verkocht (Foto K3). Ook dat ging rap. Binnen een uur waren er al bijna 4 cakes verkocht. Tegelijkertijd heb ik de collega’s gevraagd welke cake ze het lekkerst vonden. Er sprongen er 3 uit: de hazelnootcake met chocola, de courgette-yoghurtcake en de citroen-maanzaadcake. En nu eens kijken welke ik het eerst op de website ga toevoegen zodat jullie die daar kunnen bestellen. Leuk voor een verjaardag of ander feestje!
Het maken van een courgettecake
De cake doet denken aan een worteltaart, alleen wordt er geraspte courgette in gebruikt in plaats van wortel. Net als de wortel proef je de courgette niet echt, maar hij geeft de cake wel een moist effect, wat wordt versterkt doordat er zonnebloemolie in wordt gebruikt in plaats van boter. Alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch. De cake krijgt een kruidige smaak door het gebruik van specerijen als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
De walnoten heb ik meegenomen van een vakantie in Frankrijk. Deze zorgen voor een lekkere bite in de cake.
In de oven gaan vaak ook een paar lege eierschalen mee. Die worden dan gedroogd, waarna ik ze in de vijzel kleinstamp zodat ze als kalk toegevoegd kunnen worden op de tuin, voor planten die daar behoefte aan hebben.
De courgettecake is favoriet bij meerdere personen uit mijn directe omgeving.
De cake is voor ongeveer 16 personen, als je tenminste bedacht hebt dat iedereen het bij één plakje houdt.
Hij is goed in te vriezen en je krijgt hem – indien gewenst – gesneden aangeleverd, zodat je hem direct na ontvangst kan invriezen en hem per plakje uit de diepvries kan halen.