Zelfgemaakte jam & marmelade
Met het fruit, grotendeels uit eigen moestuin, gekocht op de markt of in kraampjes langs de kant van de weg, maak ik heerlijke jams & marmelades met diverse smaken. Marmelade is een soort jam van met name citrusvruchten met een typische bitterzoete smaak. In tegenstelling tot jam wordt er geen pectine gebruikt in marmelades.
Ik combineer ook verschillende soorten fruit met elkaar en voeg soms kruiden of specerijen toe. Ik probeer de jams niet te zoet te maken en gebruik regelmatig citroensap in plaats van suiker om de jam te laten indikken. In citrusvruchten zit namelijk veel pectine, het middel dat dient als indikmiddel. Toch ontkom je niet aan een flinke hoeveelheid suiker, ook om de jam langer te kunnen bewaren.
Het fruit voor de jam dat op de moestuin staat wordt geplukt tussen mei en september. Het begint met de bessen die als eersten geoogst worden, de bramen & vijgen sluiten de rij.
De jam is heerlijk op brood, beschuit, pannenkoeken, in de yoghurt of op ijs. De jam kan op afspraak worden opgehaald in Rotterdam-Noord of in Gouda.
Belangrijk: Gesloten is de jam zeker 1 jaar houdbaar. Zie de datum op het etiket van je aankoop. Bewaar de jam na het openen in de koelkast. Daarna nog enkele maanden te gebruiken. Gebruik alleen schoon bestek in de jam in verband met het risico op bacterievorming.
In de verkoop
Hieronder zie je de jamsmaken die momenteel te koop zijn. Onderaan de laatste jamsmaak staat de bestelknop die naar het bestelformulier leidt.
Aardbei
Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.
Aardbeien kunnen in jams met verschillende andere producten worden gecombineerd, zoals met basilicum, rabarber en rode bes. Allemaal te koop bij VillaNora.
Aardbei & basilicum-jam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | aardbei-basilicum |
| Ingrediënten | aardbei, basilicum, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 25 ml €1,75 |
| 200 ml €3,50 | |
| 300 ml €4,50 |
Aardbei & rabarber-jam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | aardbei-rabarber |
| Ingrediënten | aardbei, rabarber, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 200 ml €3,50 |
| 225 ml €3,75 | |
| 275 ml €4,25 | |
| 300 ml €4,50 | |
| 375 ml €5,25 |
Blauwe bes
Blauwe bessen zijn ook bekend als trosbosbessen. Ze hangen aan struiken die wel 1,5-2,5 meter hoog kunnen worden. De blauwe bes is niet hetzelfde als de bosbes, dat is een andere soort bes, die veel lager bij de grond groeit.
In de 1e helft van mei bloeit de blauwe bes met crème witte tot roze bloempjes. De bessen groeien in trossen aan de struik. Blauwe bessen zijn rijk aan vitamine A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium en tevens ook veel antioxidanten, stoffen die o.a. cholesterolverlagend zijn.
Blauwe bessenjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | blauwe bes |
| Ingrediënten | blauwe bes, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 25 ml €1,75 |
| 200 ml €3,50 |
Braam
De braam als plant is verwant aan de roos. De stengels, veelal met scherpe doorns, groeien in bogen naar de grond om daar weer te wortelen. Gelukkig zijn er ook steeds meer bramensoorten zonder stekels. Dat plukt een stuk gemakkelijker. Bramen bevatten veel vitamine C en zitten vol antioxidanten. Ze bevatten ook diverse mineralen zoals kalium, calcium en magnesium.
Bramenjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | braam |
| Ingrediënten | blauwe bes, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 25 ml €1,75 |
| 40 ml €1,90 | |
| 200 ml €3,50 | |
| 275 ml €4,25 | |
| 300 ml €4,50 | |
| 375 ml €5,25 |
Framboos
Ik word ontzettend blij van de geur (en trouwens ook van de smaak) van frambozen. Net als van de geur van basilicum en dille. En zo zal iedereen zijn eigen favoriet hebben qua geur en smaak.
Frambozen kunnen heel zoet smaken, maar ook fris zoetzuur. Frambozen bevatten veel vitamine C , vezels, kalium en antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Buiten dat frambozen heel goed los te eten zijn, zijn ze ook zeer geschikt om in een jam te verwerken. De pitjes in het fruit worden door het koken zacht.
Frambozenjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | framboos |
| Ingrediënten | framboos, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 40ml €1,90 |
| 100ml €2,50 | |
| 150ml €3,00 | |
| 200 ml €3,50 | |
| 300 ml €4,50 |
Kers
De kersen komen niet uit eigen tuin. Ze worden gekocht bij een biologische kersenkwekerij. Die verkoopt speciale jamkersen, kersen die niet mooi genoeg meer zijn voor de gewone verkoop, maar prima geschikt zijn om in jam verwerkt te worden. Het is een bewerkelijke jam omdat het veel gedoe is om de pitten te verwijderen. Na dat klusje ziet de keuken er meestal uit als een bloederige plaats delict. Kersen zijn rijk aan antioxidanten, vezels, vitamine C en kalium, die allemaal kunnen bijdragen aan een gezond lichaam.
Kersenjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | kers |
| Ingrediënten | kers, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 40ml €1,90 |
| 200 ml €3,50 | |
| 225 ml €3,75 | |
| 275 ml €4,25 |
Kruisbes
De kruisbes is een bes ter grootte van een knikker die misschien niet bij iedereen in de fruitmand ligt, maar zeker het proberen waard is. Deze ronde vrucht groeit aan stekelige struiken. De smaak van de kruisbes varieert van friszuur tot zoet, afhankelijk van de rijpheid. De bessen zijn eetbaar maar alleen als ze goed rijp zijn. En dan nog hebben ze een vrij taai velletje. Beter is het om ze in jams of taarten te verwerken. Deze jam bestaat uit een combinatie van kruisbes met steranijs. Steranijs heeft een kruidige smaak en een sterke geur van anijs. De smaak zit niet in de zaadjes maar in de houtige schil van de vrucht.
Kruisbes & steranijs-jam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | kruisbes & steranijs |
| Ingrediënten | kruisbes, steranijs, geleisuiker |
| Prijs per pot | 40ml €1,90 |
Pruim
Ik word ontzettend blij van de geur (en trouwens ook van de smaak) van frambozen. Net als van de geur van basilicum en dille. En zo zal iedereen zijn eigen favoriet hebben qua geur en smaak.
De smaak van pruimen is moeilijk in woorden te vatten. Dat komt misschien ook omdat er zoveel verschillende soorten pruimen zijn waarvan de smaak onderling sterk verschilt.
Pruim Kwets-gember-jam
De 'Kwets is een langwerpige blauwe pruim die minder sappig is dan de gewone pruim. Omdat ze een sterk aroma en stevig vruchtvlees hebben, zijn ze uitstekend geschikt voor de verwerking in jam. Met de geraspte gember wordt de jam kruidiger.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | pruim (Kwets) & gember |
| Ingrediënten | pruim, geraspte gember, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 40ml €1,90 |
| 200ml €3,50 | |
| 275ml €4,25 | |
| 300ml €4,50 |
Pruim Mirabel-jam
De 'Mirabel, ook wel de Kroosjespruim genoemd, is een kleine ronde gele pruim met een zoete smaak en stevig vruchtvlees.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | pruim (Mirabel) |
| Ingrediënten | pruim, geleisuiker |
| Prijs per pot | 200ml €3,50 |
| 275ml €4,25 | |
| 300ml €4,50 | |
| 375ml €5,25 |
Pruim Mirabel & steranijs
De 'Mirabel, ook wel de Kroosjespruim genoemd, is een kleine ronde gele pruim met een zoete smaak en stevig vruchtvlees.
Deze jam bestaat uit een combinatie van pruim met steranijs. Steranijs heeft een kruidige smaak en een sterke geur van anijs. De smaak zit niet in de zaadjes maar in de houtige schil van de vrucht.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | pruim (Mirabel) & steranijs |
| Ingrediënten | pruim, steranijs, geleisuiker |
| Prijs per pot | 200ml €3,50 |
| 275ml €4,25 | |
| 300ml €4,50 | |
| 350ml €5,00 |
Pruim Opal-jam
De 'Opal' is een blauw-paarse licht ovaalvormige pruim met een zoete smaak. Het vruchtvlees is donkergeel. Hij is sappig, zoet en aromatisch.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | pruim (Opal) |
| Ingrediënten | pruim, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 150ml €3,00 |
| 200ml €3,50 | |
| 300ml €4,50 |
Pruim Opal & kaneel-jam
De 'Opal' is een blauw-paarse licht ovaalvormige pruim met een zoete smaak. Het vruchtvlees is donkergeel. Hij is sappig, zoet en aromatisch. De toevoeging van kaneel geeft de jam een kruidige en warme smaak.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | pruim (Opal) & kaneel) |
| Ingrediënten | pruim, kaneel, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 25ml €1,75 |
| 40ml €1,90 | |
| 200ml €3,50 | |
| 275ml €4,25 | |
| 300ml €4,50 | |
| 375ml €5,25 |
Pruim R. Claude&Gember
Het pruimenras 'Reine Claude' dateert uit de 16e eeuw en is vernoemd naar koningin Claude uit Frankrijk. Het vruchtvlees is sappig, zoet en soms zelfs honingachtig.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | pruim (Reine Claude) & gember |
| Ingrediënten | pruim, gember, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 25ml €1,75 |
| 40ml €1,90 | |
| 200ml €3,50 |
Rode bes
Veel mensen denken bij rode bes direct aan zuur. Dat proef je ook als je ze puur eet, zonder toegevoegde suiker. Aan deze jam is natuurlijk wel suiker toegevoegd, waardoor hij nog wel friszurig, maar niet alleen zuur smaakt. Het plukken van de bessen in juni is elk jaar weer een feest. De struiken hingen dit jaar iets minder vol, maar ik hoop dat dat volgend jaar na een goede snoei weer beter is en dat de struiken dan vol hangen met dikke rode trossen. En dan ook maar hopen dat ik de vogels voor ben.
Met het toevoegen van aardbeien voeg je zoetheid toe aan de jam. Een perfecte combinatie voor als je van zoetfrisse jam houdt.
Rode bessenjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | rode bes |
| Ingrediënten | rode bes, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 200 ml €3,50 |
| 300 ml €4,50 |
Rode bes & aardbei-jam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | rode bes & aardbei |
| Ingrediënten | rode bes, aardbei, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 200 ml €3,50 |
| 275ml €4,25 | |
| 300 ml €4,50 |
Zwarte bes
Zwarte bessen scheiden een hele herkenbare geur af. Als ik tussen de struiken sta om de bessen te plukken springt de geur er van af. Zullen dat de antioxidanten zijn, waar deze bessen zo vol van zitten? Vast niet, maar ik ben blij dat ik de zwarte bessen op mijn tuin heb staan. De jam is erg lekker, niet zoet, niet zuur, en is te gebruiken voor op brood, maar ook lekker voor in de yoghurt.
Zwarte bessenjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | zwarte bes |
| Ingrediënten | zwarte bes, citroen, geleisuiker |
| Prijs per pot | 40ml €1,90 |
| 100ml €2,50 | |
| 200ml €3,50 | |
| 225ml €3,75 | |
| 300ml €4,50 |
Zwarte bes-kardemonjam
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | zwarte bes & kardemom & oranjebloesem |
| Ingrediënten | zwarte bes, citroen, kardemom, oranjebloesem, geleisuiker |
| Prijs per pot | 25ml €1,75 |
| 200ml €3,50 | |
| 225ml €2,75 |
Zwarte bes-sinaasappel
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam jam | zwarte bes & sinaasappel-kaneel |
| Ingrediënten | zwarte bes, kaneel, sinaasappel, geleisuiker |
| Prijs per pot | 40ml €1,90 |
| 200ml €3,50 | |
| 275ml €4,25 | |
| 300ml €4,50 | |
| 350ml €5,00 | |
| 375ml €5,25 |
Reacties van klanten