Zelfgemaakte jam & marmelade
Met het fruit, grotendeels uit eigen moestuin, gekocht op de markt of in kraampjes langs de kant van de weg, maak ik heerlijke jams & marmelades met diverse smaken. Marmelade is een soort jam van met name citrusvruchten met een typische bitterzoete smaak. In tegenstelling tot jam wordt er geen pectine gebruikt in marmelades.
Ik combineer ook verschillende soorten fruit met elkaar en voeg soms kruiden of specerijen toe. Ik probeer de jams niet te zoet te maken en gebruik regelmatig citroensap in plaats van suiker om de jam te laten indikken. In citrusvruchten zit namelijk veel pectine, het middel dat dient als indikmiddel. Toch ontkom je niet aan een flinke hoeveelheid suiker, ook om de jam langer te kunnen bewaren.
Het fruit voor de jam dat op de moestuin staat wordt geplukt tussen mei en september. Het begint met de bessen die als eersten geoogst worden, de bramen & vijgen sluiten de rij.
Jam in de verkoop
Er is weer jam in de verkoop. Oude en nieuwe smaken. Hieronder zie je welke smaken er momenteel zijn. Links staat een foto van de hoofdvrucht, rechts daarvan de jam die er van gemaakt is. Bestellen kan via de bestellijst.
Aardbei
Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.
Aardbei & basilicum-jam
Aardbei & rabarber
Blauwe bes
Blauwe bessen zijn ook bekend als trosbosbessen. Ze hangen aan struiken die wel 1,5-2,5 meter hoog kunnen worden. De blauwe bes is niet hetzelfde als de bosbes, dat is een andere soort bes, die veel lager bij de grond groeit.
In de 1e helft van mei bloeit de blauwe bes met crème witte tot roze bloempjes. De bessen groeien in trossen aan de struik. Blauwe bessen zijn rijk aan vitamine A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium en tevens ook veel antioxidanten, stoffen die o.a. cholesterolverlagend zijn.
Blauwe bessenjam
Framboos
Ik word ontzettend blij van de geur (en trouwens ook van de smaak) van frambozen. Net als van de geur van basilicum en dille. En zo zal iedereen zijn eigen favoriet hebben qua geur en smaak.
Frambozenjam
Kruisbes
Hier nog een paar regels over de kruisbes?
Kruisbes & steranijs-jam
Pruim
De smaak van pruimen is moeilijk in woorden te vatten. Dat komt misschien ook omdat er zoveel verschillende soorten pruimen zijn waarvan de smaak onderling sterk verschilt.
Pruim Kwetsen-jam
De pruim 'Kwetsen'...
Pruim Mirabel-jam
De pruim 'Mirabel, ook wel de Kroosjespruim genoemd, ...
Pruim Mirabel & steranijs-jam
Pruim Opal-jam
De pruim 'Opal' is een blauw-paarse licht ovaalvormige pruim met een zoete smaak. Het vruchtvlees is donkergeel.
Pruim Opal & kaneel-jam
Pruim Reine Claude & gember-jam
De pruim 'Reine Claude'....
Rode bes
Veel mensen denken bij rode bes direct aan zuur. Dat proef je ook als je ze puur eet, zonder toegevoegde suiker. Aan deze jam is natuurlijk wel suiker toegevoegd, waardoor hij nog wel friszurig, maar niet alleen zuur smaakt. Het plukken van de bessen in juni is elk jaar weer een feest. De struiken hingen dit jaar iets minder vol, maar ik hoop dat dat volgend jaar na een goede snoei weer beter is en dat de struiken dan vol hangen met dikke rode trossen. En dan ook maar hopen dat ik de vogels voor ben.
Met het toevoegen van aardbeien voeg je zoetheid toe aan de jam. Een perfecte combinatie voor als je van zoetfrisse jam houdt.
Rode bessenjam
Rode bes & aardbei-jam
Zwarte bes
Zwarte bessen scheiden een hele herkenbare geur af. Als ik tussen de struiken sta om de bessen te plukken springt de geur er van af. Zullen dat de antioxidanten zijn, waar deze bessen zo vol van zitten? Vast niet, maar ik ben blij dat ik de zwarte bessen op mijn tuin heb staan. De jam is erg lekker, niet zoet, niet zuur, en is te gebruiken voor op brood, maar ook lekker voor in de yoghurt.
Zwarte bessen-jam
Zwarte bes & kardemom & oranjebloesem-jam