Baksels
Het bakken van cakes en taarten is een activiteit die ik meestal na de zomer wat meer ga oppakken. In de zomer is er genoeg werk op de tuin en worden de meeste jams gemaakt. Daarnaast zijn de herfst en de winter gevoelsmatig betere maanden om zoete baksels de oven in en uit te schuiven.
Voor een deel van de taarten en cakes gebruik ik de oogst uit eigen tuin zoals courgette, appels, pruimen en zomerfruit zoals bessen, aardbeien en frambozen. De recepten haal ik uit kookboeken, ik heb een enorme stapel met boeken over zoete baksels waar van ik nog lang niet alle recepten heb gemaakt, van Instagram, Facebook, uit tijdschriften, van tv, via via. Kortom, als het me iets lijkt, bewaar ik het recept tot ik het een keer heb uitgeprobeerd. En soms moet dat uitproberen meerdere keren herhaald worden met wat kleine aanpassingen, tot ik tevreden ben met het resultaat.
De cakes en taarten die ik via de site verkoop worden vers geleverd. De bestelling moet dan wel minimaal een week vooraf gedaan worden. Sommige cakes kunnen worden ingevroren zonder dat ze na het ontdooien hun smaak verliezen of er qua uiterlijk minder smakelijk uit gaan zien. Deze cakes kunnen ook vanuit de diepvries worden geleverd. Ze zijn dan op kortere termijn te leveren, mits beschikbaar. Deze zijn al gesneden en zo ingevroren dat de plakjes los uit de diepvries gehaald kunnen worden als tussendoortje of traktatie voor bij een onverwachtse of geplande visite.
Courgettecake
Deze cake heb ik een keer op een foodblog gevonden. Het recept Zucchini Bread komt oorspronkelijk uit Bake van Rachel Allen.
Ik maak de cake met minder suiker dan in het oorspronkelijke recept, ik vind hem zoet genoeg.
Ook lekker als tussendoortje in plaats van een mueslireep.
De cake is maar een deel van het jaar vers te bestellen. Alleen in de maanden dat biologische Nederlandse courgettes te krijgen zijn, of natuurlijk uit de moestuin te halen zijn. Wie weet ligt er in de andere maanden nog wel iets in de vriezer. Deze cake blijft ook na het ontdooien smaakvol en in vorm.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam baksel | courgettecake |
| Ingrediënten | Tarwebloem, baksoda, bakpoeder, zonnebloemolie, ei, walnoot, zout, diverse specerijen |
| Aantal plakken | 16 lage plakken of 12 hogere plakken |
| Prijs | €9,00 |
Citroen-maanzaadcake
Toen ik een tijd geleden op mijn werk voor een goed doel geld wilde ophalen, heb ik een aantal cakes gebakken die per plak verkocht werden. Daar zat ook deze citroen-maandzaadcake bij en die viel enorm in de smaak.
Of het nou Ottolenghi, Miljuschka Witzenhausen of Rutger van den Broek is, ooit winnaar van Heel Holland Bakt, allemaal hebben ze deze cake in welke vorm dan ook in één van hun kookboeken staan. Citroen en maanzaad vormen een goede combinatie, het friszurige van de citroen met de knapperige textuur en milde nootachtige smaak van het maanzaad. En het kleurt ook leuk, de zwarte stipjes in de gele cake. Voor een extra fris tintje komt er ook nog een laagje citroenglazuur over de cake. Ook deze cake wordt weer zoveel mogelijk van biologische ingrediënten gemaakt.
| Productkenmerken | |
|---|---|
| Naam baksel | citroen-maanzaadcake |
| Ingrediënten | Boter, suiker, citroensap, citroenrasp, zout, ei, bloem, bakpoeder, maanzaad |
| Aantal plakken | 12 plakken |
| Prijs | €9,00 |