Zelfgemaakte jam & marmelade

Met het fruit, grotendeels uit eigen moestuin, gekocht op de markt of in kraampjes langs de kant van de weg, maak ik heerlijke jams & marmelades met diverse smaken. Marmelade is een soort jam van met name citrusvruchten met een typische bitterzoete smaak. In tegenstelling tot jam wordt er geen pectine gebruikt in marmelades.

Ik combineer ook verschillende soorten fruit met elkaar en voeg soms kruiden of specerijen toe. Ik probeer de jams niet te zoet te maken en gebruik regelmatig citroensap in plaats van suiker om de jam te laten indikken. In citrusvruchten zit namelijk veel pectine, het middel dat dient als indikmiddel. Toch ontkom je niet aan een flinke hoeveelheid suiker, ook om de jam langer te kunnen bewaren.

Het fruit voor de jam dat op de moestuin staat wordt geplukt tussen mei en september. Het begint met de bessen die als eersten geoogst worden, de bramen & vijgen sluiten de rij. 

De jam is heerlijk op brood, beschuit, pannenkoeken, in de yoghurt of op ijs. De jam kan op afspraak worden opgehaald in Rotterdam-Noord of in Gouda.

Belangrijk: Gesloten is de jam zeker 1 jaar houdbaar. Zie de datum op het etiket van je aankoop. Bewaar de jam na het openen in de koelkast. Daarna nog enkele maanden te gebruiken. Gebruik alleen schoon bestek in de jam in verband met het risico op bacterievorming.

In de verkoop

Aardbei

Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.




Productkenmerken
Naam jam aardbei
Ingrediënten aardbei, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50

Aardbei & rabarber

De aardbei-rabarberjam is dé topper van de afgelopen jaren. Het blijkt ook voor mensen die niet van rabarber houden een heerlijke jam. Het zuur van de rabarber valt weg tegen het zoet van de aardbei en toch proef je ze allebei. Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. 



Productkenmerken
Naam jam aardbei, rabarber
Ingrediënten aardbei, rabarber, citroen, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50
375 ml €5,25

Abrikoos

Eén van de vruchten die niet van eigen moestuin komen zijn de abrikozen. Die koop ik vers op de markt. Bij het kopen van abrikozen let ik er op dat ze nog niet overrijp en dus nog wat stevig zijn. Als ze te rijp zijn komt dat de smaak niet ten goede. Je kunt ook jam maken van gedroogde abrikozen, die heeft wel een andere smaak dan jam van verse abrikozen. Abrikozen zijn van zichzelf vrij zoet. Ik meng het fruit dus ook met wat citroensap om er een zuurtje aan toe te voegen. En door de indikkende werking van de citrusvrucht is er ook weer wat minder suiker nodig.

Productkenmerken
Naam jam abrikoos
Ingrediënten abrikoos, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50
375 ml €5,25

Aardbei

Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.




Productkenmerken
Naam jam aardbei
Ingrediënten aardbei, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50

Aardbei & rabarber

De aardbei-rabarberjam is dé topper van de afgelopen jaren. Het blijkt ook voor mensen die niet van rabarber houden een heerlijke jam. Het zuur van de rabarber valt weg tegen het zoet van de aardbei en toch proef je ze allebei. Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. 



Productkenmerken
Naam jam aardbei, rabarber
Ingrediënten aardbei, rabarber, citroen, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50
375 ml €5,25

Abrikoos

Eén van de vruchten die niet van eigen moestuin komen zijn de abrikozen. Die koop ik vers op de markt. Bij het kopen van abrikozen let ik er op dat ze nog niet overrijp en dus nog wat stevig zijn. Als ze te rijp zijn komt dat de smaak niet ten goede. Je kunt ook jam maken van gedroogde abrikozen, die heeft wel een andere smaak dan jam van verse abrikozen. Abrikozen zijn van zichzelf vrij zoet. Ik meng het fruit dus ook met wat citroensap om er een zuurtje aan toe te voegen. En door de indikkende werking van de citrusvrucht is er ook weer wat minder suiker nodig.

Productkenmerken
Naam jam abrikoos
Ingrediënten abrikoos, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50
375 ml €5,25

Aardbei

Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.




Productkenmerken
Naam jam aardbei
Ingrediënten aardbei, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50

Aardbei & rabarber

De aardbei-rabarberjam is dé topper van de afgelopen jaren. Het blijkt ook voor mensen die niet van rabarber houden een heerlijke jam. Het zuur van de rabarber valt weg tegen het zoet van de aardbei en toch proef je ze allebei. Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. 



Productkenmerken
Naam jam aardbei, rabarber
Ingrediënten aardbei, rabarber, citroen, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50
375 ml €5,25

Abrikoos

Eén van de vruchten die niet van eigen moestuin komen zijn de abrikozen. Die koop ik vers op de markt. Bij het kopen van abrikozen let ik er op dat ze nog niet overrijp en dus nog wat stevig zijn. Als ze te rijp zijn komt dat de smaak niet ten goede. Je kunt ook jam maken van gedroogde abrikozen, die heeft wel een andere smaak dan jam van verse abrikozen. Abrikozen zijn van zichzelf vrij zoet. Ik meng het fruit dus ook met wat citroensap om er een zuurtje aan toe te voegen. En door de indikkende werking van de citrusvrucht is er ook weer wat minder suiker nodig.

Productkenmerken
Naam jam abrikoos
Ingrediënten abrikoos, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50
375 ml €5,25

Aardbei

Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.

Productkenmerken
Naam jam aardbei
Ingrediënten aardbei, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50

Aardbei

Aardbeien bevatten weinig pectine. Dat is de reden dat er wat citroensap aan wordt toegevoegd omdat daar veel pectine in zit en de jam daarmee wordt ingedikt. Maar ook suiker zorgt voor het indikken van de jam. Er wordt geprobeerd zo min mogelijk suiker aan de jam toe te voegen, ook omdat aardbeien, zeker die uit eigen moestuin, al heel zoet zijn van zichzelf.

Productkenmerken
Naam jam aardbei
Ingrediënten aardbei, citroensap, geleisuiker
Prijs per pot 40 ml €1,90
200 ml €3,50
300 ml €4,50

Reacties van klanten

Sfeerfoto's

Kan ook in vorm fotoalbum of diavoorstelling. Zie op echte website bij babydekens.